U bent hier: Agroplan / Nieuws / 30 mei: bijeenkomst ‘Nieuwe functies voor agrarische gebouwen’

30 mei: bijeenkomst ‘Nieuwe functies voor agrarische gebouwen’

Wat kun je doen met je bedrijfsgebouwen na (gedeeltelijk) stoppen met het agrarische bedrijf? Hoe zit het met beleid en regelgeving? En hoe pas je nieuwe functies en nevenactiviteiten landschappelijk in?

Voor agrariërs die nadenken over stoppen, doorgaan of iets nieuws beginnen organiseert Agroplan samen met Boerenkans en de ondernemers van boerderij De Adelaar in Voorst, een avond over nieuwe functies voor agrarische bebouwing. De bijeenkomst vindt plaats op boerderij De Adelaar te Voorst op woensdagavond 30 mei, van 19:45 tot 21:30 uur. Deelname is gratis. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van een multifunctioneel bedrijf en te spreken met de ondernemers en adviseurs.

Hoe zit het met functieverandering?
Tijdens de avond wordt u bijgepraat over de stand van zaken betreffende functieverandering in het buitengebied en de mogelijkheden om nevenactiviteiten te ontplooien naast het bestaande bedrijf. Hoe verloopt zo’n proces? Welke stappen moet je doorlopen om tot een bestemmingswijziging te komen? Welke ruimtelijke aspecten komen bij zo’n project aan de orde?
Margriet Snaaijer: "We hopen agrariërs handvatten te geven om weloverwogen beslissingen te nemen rond stoppen of ‘anders doorgaan’ met hun bedrijf. Onze ervaring is dat je als ondernemer niet moet wachten op een regeling van de gemeente. Zorg dat de gemeente niet op jou hoeft te wachten: kom met plannen, neem het heft in eigen handen en ga zelf met de gemeente praten."

Kiezen: melkquotum of recreatie?
De avond vindt plaats op boerderij De Adelaar, onderdeel van het historische landgoed Beekzicht te Voorst. De Adelaar maakte in 2010 zo’n functieverandering door; van melkveebedrijf naar vleesveebedrijf met camping en natuurontwikkeling. “Door verschillende factoren stonden we op een kruispunt met ons bedrijf”, vertellen ondernemers Wim en Cobie Smeenk. "We moesten kiezen: investeren in stal en melkquotum of in de recreatie. Naast ons melkveebedrijf runden we al vanaf 1988 met plezier een minicamping. Dat maakte de keus om de melkveehouderij af te stoten iets gemakkelijker. Ook al kregen we weleens de vraag: ‘Doe je daar nou wel goed aan om de koeien weg te doen? Zo mis je elke maand je melkgeld!’ Maar ons gevoel was en is nog steeds goed. En dat is belangrijk om alle tegengas en regeltjes aan te kunnen. De situatie was best ingewikkeld, dan is het fijn dat een adviseur een en ander goed op papier kan zetten.”

Meer informatie
De bijeenkomst vindt plaats op 30 mei 2012, bij De Adelaar, Rijksstraatweg 49, 7383 AL te Voorst. Aanvang 19:45 uur. Deelname is gratis. Voor meer informatie en aanmelden: zie de digitale agenda op de website van Boerenkans of stuur een mail naar info@agroplan.nl. 

Zoeken op de website

Aanmelden nieuwsbrief