U bent hier: Agroplan / Multifunctionele landbouw / Omvorming van B&B naar multifunctioneel bedrijf, Zuidelijke IJsselvallei

Omvorming van B&B naar multifunctioneel bedrijf, Zuidelijke IJsselvallei

toekomstbeeld
de monumentale boerderij

Aanleiding en doel
In opdracht van de eigenaren van een B&B, gelegen op een landgoed, zijn de ontwikkelingsmogelijkheden onderzocht voor het omvormen van de locatie. Aanleiding voor deze omvorming is het verzilveren van de groeipotentie die deze locatie herbergt, waardoor de eigenaren op termijn fulltime in hun eigen bedrijf kunnen werken. Het doel van deze opdracht was om een ontwikkelingsvisie op te stellen voor een multifunctioneel bedrijf.

Werkwijze
Agroplan heeft een planologisch en beleidsmatig onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkelingsmogelijkheden van de locatie. Daarbij zijn de wensen en eisen van de opdrachtgevers in kaart gebracht. De voorgestelde ontwikkelingsrichting is vervolgens in een tijdslijn weergegeven. Deze tijdslijn laat de mogelijkheden voor de korte- en lange termijn zien. 

Ontwerp
Binnen het ontwerp worden de beschikbare ruimten maximaal benut, waarbij elke ruimte z’n eigen identiteit en uitstraling krijgt. Daarnaast worden de aanwezige zichtlijnen zoveel mogelijk versterkt. De verschillende ruimten bestaan uit:
* de klassiek ogende voorkant van de monumentale boerderij
* de groentetuin, visueel afgescheiden door een beukenhaag
* de hoogstamfruitboomgaard
* het besloten erf
* de ‘tuinkamer’, waar de tuin langzaam over gaat naar bos. Stinzenbeplanting geeft de ruimte extra allure.
* De parkeerplaatsen zijn aan de randen van het erf gelegen, om verrommeling van het erf door geparkeerde auto’s tegen te gaan.

Resultaat
Begin 2011 is Agroplan gestart met dit project. Voorbereidingen worden nu getroffen om de eerste fase aan te leggen. Daarnaast zijn de opdrachtgevers bezig met het concretiseren van hun plannen, daarna wordt een bestemmingsplanprocedure opgestart. Het plan leidt uiteindelijk tot de ontwikkeling van een multifunctioneel bedrijf dat zich richt op het hogere segment.

Contact
ing. E. (Erwin) Zark, Landschapsontwerper
tel: 06 - 24 16 38 34, erwinzark@agroplan.nl
 

Zoeken op de website

Aanmelden nieuwsbrief