U bent hier: Agroplan / Nieuws / Natuurschoonwet en (nieuwe) landgoederen

Natuurschoonwet en (nieuwe) landgoederen

De Natuurschoonwet (NSW) is in 1928 opgericht met als doel het behoud van het natuurschoon in Nederland. Tegenwoordig is deze wet niet alleen aantrekkelijk voor landgoedeigenaren, maar ook voor agrariërs die hun boerenbedrijf (deels) staken. Naast natuur kunnen ook landbouwgronden met opstallen onder de voorwaarden van de NSW gerangschikt worden tot landgoed in ruil voor fiscale voordelen. Enkele voorwaarden zijn dat het landgoed minimaal 5 hectare groot moet zijn en dat het voor 30% dient te bestaan uit bos en/of natuur. Daarnaast dient het landgoed minimaal 25 jaar in bezit te blijven en in stand gehouden te worden. Echter ook wanneer een landgoed kleiner is dan 5 ha kan in sommige gevallen toch rangschikking plaatsvinden.

Daarnaast biedt de ontwikkeling van een nieuw landgoed veelal mogelijkheden voor ondernemers die een locatie willen ontwikkelen met een multifunctionele invulling. Binnen de Regeling Nieuwe landgoederen kunnen op het landgoed woningen gebouwd worden in ruil voor natuurontwikkeling. Deze regelingen kunnen per gemeente verschillen. Het landgoed dient binnen deze regeling ook NSW gerangschikt te worden.
Uitgangspunt van de regeling is dat Nieuwe landgoederen bijdragen bij aan de kwaliteit van natuur en landschap, water- en milieucondities, recreatie en plattelandsvernieuwing.

Agroplan heeft veel ervaring met de ontwikkeling van landgoederen en de rangschikking onder de Natuurschoonwet (zie portfolio). Per locatie verschilt de (landschappelijke) uitgangssituatie en zal een advies op maat moeten worden gegeven. Wanneer u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden voor uw locatie kunt u contact met ons opnemen voor een oriënterend gesprek.

Zoeken op de website

Aanmelden nieuwsbrief