Op een bolle akker heeft de opdrachtgever een beregeningsinstallatie aangelegd en zijn percelen geëgaliseerd om een zo groot en zo goed mogelijke opbrengst aan aardbeien te krijgen.
onderzoek en analyse
Onderzoek landschappelijke herkenbaarheid bolle akker – zandgronden Brabant

Op een bolle akker heeft de opdrachtgever een beregeningsinstallatie aangelegd en zijn percelen geëgaliseerd om een zo groot en zo goed mogelijke opbrengst aan aardbeien te krijgen.
Doel
De gemeente was van mening dat, uitgaande van de situatie van dat moment, de landschappelijke kenmerken van de bolle akker waren aangetast. De opdrachtgever hanteerde de uitgangssituatie zoals deze was aangeleverd door het grondverzetbedrijf.
Tussen deze beide uitgangssituaties waren globaal overeenkomsten aan te wijzen maar er waren ook duidelijke verschillen aanwezig. Agroplan is verzocht een onderzoek te doen naar de zichtbaarheid van de kenmerken van de bolle akker in het landschap.
werkwijze
Het rapport ging voornamelijk in op het landschappelijk beeld en de bijbehorende kenmerken van de bolle akker en de directe omgeving. Het rapport ging niet in op de mogelijk te verwachten archeologische waarden, waterhuishouding, bodemsamenstelling etc.
Er werd ingegaan op de ruimtelijke opbouw van het gebied aan de hand van een historische beschrijving en de huidige ruimtelijke structuur. Tevens werd een waardering van het gebied gegeven, waarin ook dieper ingegaan werd op de beleving van het landschap. Daarna werden de beide uitgangssituaties naast elkaar gelegd en vergeleken met de huidige situatie. Het rapport eindigde met een conclusie en een advies.
Resultaat
Uit de verschillende gegevens en uit het terreinbezoek was duidelijk dat er een egalisering heeft plaatsgevonden. Bepaalde delen waren teveel opgehoogd en een steilrand was verschoven. Echter globaal kon gezegd worden dat de bolle akker nog als zodanig te herkennen was. De verhoging en de ‘bolling’ van de akker waren in het landschap nog te herkennen. Het agrarisch gebruik in de vorm van (lage) aardbeienteelt was passend bij het landschappelijk beeld van een bolle akker en de beregeningsinstallatie had geen effect op dat beeld.
Het was wel noodzakelijk de steilrand te herstellen door middel van afgraven. Herstel van de overige gronden leverde nauwelijks bijdrage aan de herkenbaarheid van de bolle akker, wel was het van belang de afgegraven grond niet af te voeren, maar te benutten voor herstelwerkzaamheden van op te hogen delen om de bolling te versterken.
Meer informatie
Ir L. (Lara) de Graaf
+31 (0)6 - 17 58 90 60
laradegraaf@agroplan.nl
+31 (0)6 - 17 58 90 60
laradegraaf@agroplan.nl